Da, despărțirile dor, dar ai primit vreodată un refuz de la job-ul pe care îl considerai perfect pentru tine? Nu e cel mai plăcut sentiment, mai ales dacă te chinui să te angajezi de ceva vreme și continui să fii refuzat. Familia și prietenii îți spun că nu este capăt de lume, dar în continuare ai impresia că nu ești destul de bun. Ajung să te enerveze întrebările interminabile de genul „Ți-ai găsit un job?” și părerile de rău pe care le auzi în jurul tău. Echipa StudentPath încearcă să vină în ajutorul tău cu o abordare mai rar întâlnită în rândul sfaturilor primite frecvent în urma unui refuz. Iată 5 lucruri pe care trebuie să le ai în minte dacă ai fost refuzat la un job:

1. E foarte posibil să nu fie vorba despre tine

Sunt șanse foarte mari ca atunci când nu primești niciun răspuns înapoi sau când răspunsul constă într-un refuz, să nu fie vina ta. Textul acela cu „Nu ești tu de vină, ci eu”, e mai valabil aici decât într-o despărțire. În perioada în care aplicam la mai multe job-uri în același timp, peste 70% dintre companii nici nu răspundeau. Se întâmplă acest lucru pentru că o mulțime de firme nu își actualizează posturile vacante. Multe dintre ele sunt demult ocupate, dar nu și șterse de pe site. Vestea bună este că există și companii de treabă care te vor contacta odată ce este disponibil un post care ți se potrivește. 

 

2. Profită chiar și dacă ai fost refuzat la un job

Știu că îți vine să verși toată frustrarea pe compania care te-a refuzat. Dar profită puțin de situație și fii drăguț cu angajatorul pentru ultima dată. Într-un mesaj în care le mulțumești pentru timpul acordat, menționează și faptul că ai vrea să primești un feedback în legătură cu motivul refuzului. Astfel, specialistul HR îți va spune exact ce ți-a lipsit. La următoarele interviuri vei evita să repeți greșelile din trecut și vei deveni „irezisitibil” în fața angajatorilor. 

Ești pregătit să faci primul pas spre cariera mult visată?

Înscrie-te acum și noi te anunțăm când te poți bucura GRATUIT de toate beneficiile oferite de StudentPath:

1.965 de studenți s-au înscris deja.

3. De data asta chiar nu ai fost candidatul potrivit

Faptul că nu ești tu candidatul ideal pentru un post, ci altcineva, nu trebuie să te demoralizeze. Chiar dacă sună clișeic, poate acel post nu a fost făcut pentru tine deoarece unul mai bun te așteaptă. În plus, ia căutarea unui job ca pe un joc de numere. Cu cât aplici la mai multe locuri de muncă, cu atât cresc șansele să fii selectat. Iar job-ul obținut după multă muncă și răbdare va fi de 10 ori mai bun decât primul.

refuzat la un job4. Meriți o pauză dacă ai fost refuzat la un job

Există câteva reguli nescrise, de genul „În ziua cu examen nu mai învăț nimic”. Și situația în care primești un răspuns negativ din partea companiei la care voiai mult să fii acceptat intră în această categorie. În general, procesul de recrutare nu constă într-un simplu interviu. Majoritatea presupun multe etape care se întind chiar și pe o perioadă de o lună. Astfel, ziua în care afli dacă ai fost acceptat sau nu trebuie să fie considerată zi sfântă. Este vorba despre un efort intelectual destul de mare, deci meriți o seara de stat degeaba sau de distracție (o să îți vină cheful după al doilea pahar de vin, nu-ți face griji). 

 

5. Cercetează până la ultimul detaliu domeniul în care dorești să activezi

După o binemeritată pauză, vine vremea să o iei de la capăt cu căutarea unui job. Oportunitățile se pot epuiza foarte ușor dacă te raportezi numai la site-urile cu job-uri. Aici intră în rol talentul tău ascuns de stalker ca să afli despre cât mai multe posturi vacante. Intră direct pe site-urile companiilor (multe au secțiunea de cariere în site), caută pe Facebook sau LinkedIn și folosește-te de contactele tale pentru recomandări. Cu cât un post este mai puțin vizibil, cu atât cresc șansele să fii acceptat

Sperăm ca aceste idei să fie puțin mai diferite față de clasicele sfaturi pe care le primești și le vezi peste tot. Chiar dacă ai fost refuzat la un job, trebuie să ai în minte câteva convingeri care nu te vor lăsa să renunți. Dacă ești la început și nu știi în ce direcție să o iei, îți recomandăm acest articol care oferă sfaturi despre primul interviu. Echipa StudentPath este alături de tine în orice moment dificil pe care îl întâmpini pe parcursul căutării carierei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentează