Ești în căutarea unui job. Deschizi un nou tab pe Google și începi să cauți ceea ce te interesează. Între timp, închizi și celelalte tab-uri ca să nu te simți distras de la această activitate importantă. Scroll, scroll, scroll până apare anunțul perfect: it’s a match! îți zici în gând în timp ce deja îți planifici excursia cu primul salariu câștigat. Tot acest vis ți se prăbușește când intervine coșmarul cunoscut drept minim x luni/ ani/ secole/ milenii de experiență. Cu toate acestea, nu-ți pierde speranța. Iată 7 calități mai importante decât experiența atunci când vrei să aplici la orice job.

1. Lucru în echipă

Sau varianta mai frumoasă de la cum să îi suporți pe toți, inclusiv pe cei care nu fac nimic. Îți este cunoscut scenariul, ai gestionat n situații de acest gen la proiectele din liceu și din facultate și cumva ai biruit la lumină. Să lucrezi cu oameni este greu. Să îi înțelegi este și mai greu. Totuși, nu este imposibil. Dacă nu ți-ai pierdut prietenii când ați lucrat împreună, felicitări! Ești fericitul posesor al acestei abilități de a împărți task-urile cu alte persoane la fel de dificile ca tine.

2. Adaptabilitatea

Dacă nu te-ai prins deja, nu vorbim despre calități de genul știu să gătesc și să am grijă de pisici (pe acestea le pui știi tu unde 😉 ). Și mai trebuie să te pregătim psihic, căci la job nu vei face doar ceea ce îți place, șoc- șoc – șoc! Adaptabilitatea se referă la faptul că poți să faci față oricăror sarcini pe care le primești, fie că îți plac sau nu. De asemenea, se referă și la mediul de lucru și la colectiv. Ia decizii mature și nu face o dramă dacă biroul nu este aranjat conform Feng Shui-ului.

3. Gândire outside de box

Ai fi tentat să spui că toată lumea din ziua de azi are o gândire setată către viitor și neîngrădită de cutumele sociale. Ei bine, nu este chiar așa. Ai fi surprins cât de mult contează acele întrebări pe care tu (și noi) le considerăm basic de la interviuri. Cum te vezi peste 10 ani sau ce ai super-putere ai inventa îi ajută pe specialiștii în resurse umane să identifice persoane creative, pline de imaginație. Îți reamintim că aceste calități pot fi mai importante decât experiența în multe cazuri.


Ești pregătit să faci primul pas spre cariera mult visată?

Înscrie-te acum și noi te anunțăm când te poți bucura GRATUIT de toate beneficiile oferite de StudentPath:

1.965 de studenți s-au înscris deja.

4. Abilitatea de a învăța singur

De la un internship sau job îți dorești să acumulezi cât mai multe cunoștințe. Să te dezvolți și să capeți experiența mult râvnită de către angajatori. Ce-i drept, aceste calități sunt posedate de orice student român, întrucât școala te învață să fii autodidact. Cu toate acestea, contează să știi cum să îți planifici timpul în așa fel încât randamentul să fie maxim, să descoperi informații noi ajutat de colegii de la birou (sharing is caring) și să mai ai și viață socială.

5. Atitudine pozitivă

Lista cu aceste calități mai importante decât experiența continuă. Nimeni nu își dorește un coleg care să prevestească apocalipsa săptămânal și să vină speriat de știri la birou. Și nimeni nu își dorește un coleg care ajunge la psiholog după ce nu i-a ieșit perfect un proiect. Cu o atitudine pozitivă și cu glumele la purtător, te vei integra de minune în orice echipă și vei face față cu brio tuturor situațiilor în care te vei afla.

6. Acceptarea unui feedback negativ

O să fie momente în care munca ta nu va fi pe placul tuturor. Fie nu ai lucrat tu la capacitate maximă sau fie nu ți-a fost apreciată creativitatea, un feedback negativ este inevitabil. Învață să îl primești, să nu faci o tragedie din asta și să vezi partea bună a lucrurilor. Doar ești obișnuit cu astfel de feedback-uri de la toate temele la care geniul neînțeles din tine nu a fost pe placul profesorilor.

7. Rezistența la stres

Prin stres ne referim la deadline-uri care se pot suprapune, la timp limitat de îndeplinire a sarcinilor și la colegi care clickăie obsesiv la tastatură. Dacă ultima situație o rezolvi cu o pereche de căști, pe celelalte le rezolvi cu un management al timpului bine pus la punct. Nu garantăm că vei reuși să finalizezi task-urile de la job cu o oră înainte de deadline ca în facultate, dar dacă îți place să trăiești periculos să ne anunți dacă ți-a ieșit.

Despre experiența cerută la job am mai scris și aici, căci este un subiect care stresează pe toată lumea. De asemenea, nu face o scuză din asta. Tocmai ai aflat că ai o serie de calități mai importante decât experiența și că ești cu un pas mai aproape de job-ul mult visat. Noi îți urăm succes în carieră și nu uita să te înscrii pe site dacă vrei să descoperi cum să devii candidatul ideal!

Ești pregătit să faci primul pas spre cariera mult visată?

Înscrie-te acum și noi te anunțăm când te poți bucura GRATUIT de toate beneficiile oferite de StudentPath:

1.965 de studenți s-au înscris deja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentează