Dacă ești la început de carieră, un portofoliu profesional poate deveni aliatul tău #1 împotriva lipsei de experiență. Nu puține au fost cazurile în care ai găsit un job entry level care cerea experiență de minim 3 ani. Un paradox ai spune, nu? Ei bine, află că cele mai reușite proiecte din timpul facultății constituie și ele o formă de experiență. La fel și proiectele personale și de freelancing pentru care ai investit timp și nopți nedormite. Caută bine prin calculator lucrările tale care te pun în valoare, iar noi îți spunem mai departe ce poți să faci cu ele.

1. Selectează cele mai bune materiale pentru un portofoliu profesional

Da, știm… e greu. Te-ai atașat emoțional de proiectele tale și toate sunt semnificative pentru tine. Ești tentat să spui că e ca și cum te-am pune să alegi între pisicile tale. Primul proiect îți amintește de primul deadline ratat, al doilea proiect de profa mereu nemulțumită și tot așa. Însă, fă un efort și alege-le pe cele cu adevărat valoroase, care reflectă cât se poate de bine cunoștințele pe care le ai. Less is more, iar în cazul unui portofoliu profesional, pe primul loc este calitatea. În cazul în care nu poți să fii subiectiv, roagă un prieten să își dea cu părerea (și nu te supăra pe el, îți vrea doar binele).

2. Pune accent pe creativitate

Acest punct este valabil mai ales dacă vii dintr-o zonă creativă, cum ar fi design sau copywriting. Think outside the box ca să impresionezi specialiștii în recrutare și ca să fii cu un pas mai aproape de job-ul mult dorit. Poți să pui în practică aproximativ orice gând îți trece prin minte. De la pagini de social media în care îți promovezi creațiile până la site-uri și jocuri, toate vor demonstra latura ta creativă. Chiar dacă necesită destul de mult timp o astfel de abordare, succesul va fi garantat și îi vei impresiona pe cei de la HR de dinainte să te întâlnească la un interviu.

3. Mergi spre o singură direcție când faci un portofoliu profesional

Nu recicla poeziile tale din liceu dacă tu aplici pentru un job în IT. Desigur, programatorii au și ei suflet și har artistic, însă nu este momentul unui debut literar când se dorește operarea cu linii de cod. E bine că știi să faci o mulțime de lucruri și te descurci în mai multe domenii.  Dar ai grijă ca focusul să cadă asupra a ceea ce îți dorești să faci cu adevărat. Portofoliul tău va da o notă de încredere și te va clasifica drept specialist într-un singur domeniu.

Ești pregătit să faci primul pas spre cariera mult visată?

Înscrie-te acum și noi te anunțăm când te poți bucura GRATUIT de toate beneficiile oferite de StudentPath:

1.965 de studenți s-au înscris deja.

4. Oferă context

Acum că ți-ai exprimat creativitatea și ai ales materialele relevante, concepe pentru acestea câteva descrieri. De ce ai ales să faci acel proiect, de ce ai folosit anumite tehnici și nu altele, cum te-a ajutat să îți dezvolți abilitățile și ce ai învățat nou. Un portofoliu profesional este mai mult decât o colecție de lucrări. De aceea trebuie să acorzi o atenție sporită și detaliilor care, după cum bine știi, pot să facă diferența. Apropo, să nu îți faci probleme dacă nu îți place să scrii. Nu te pune nimeni să pui bazele romanului vieții tale acum.

5. Combină informațiile

În cadrul unui portofoliu profesional poți să adaugi atât CV-ul, cât și scrisoarea de intenție. Acest lucru este posibil mai ales dacă alegi să faci un site pentru a-ți prezenta munca. Astfel, poți să ai o pagină separată despre proiectele tale, o pagină dedicată CV-ului și una scrisorii. Nu uita să integrezi și conturile tale de social media și mai ales profilul de LinkedIn.

6. Inspiră-te și lasă-te inspirat de alt portofoliu profesional

Îți poate fi greu la început, dar poți apela la ajutorul celor din jur. În cazul în care nu știi ce proiecte să incluzi în portofoliu, cere părerea unui profesor. Acesta îți va spune ce lucrări demonstrează cel mai bine abilitățile tale. De asemenea, îți poate da sugestii cu privire la îmbunătățirea acestora ca să le aduci la cel mai înalt nivel. Cel mai important este să îți conturezi o identitate. În acest sens, poate te inspiri de aici sau de aici.

7. Fă tot timpul update

Ai grijă să actualizezi periodic conținutul și să adaugi noi proiecte. Totodată, să te asiguri că nu există probleme de natură tehnică: link-uri care nu duc la nimic, rezoluție slabă a imaginilor, greșeli de scriere sau incompatibilități între browsere sau aplicații. Portofoliul tău profesional trebuie să fie ușor de urmărit și să nu necesite instalarea altor soft-uri pentru vizualizarea lui. Nimeni nu vrea încă o aplicație care să ocupe memorie degeaba.

Acest trio format din CV, scrisoare de intenție și portofoliu profesional îți garantează toate șansele de reușită atunci când aplici la un job. Mai mult, dacă te afli la început de drum, portofoliul profesional poate echivala cei trei ani de experiență pe care îi vânează toți angajatorii. Acum poți răsufla ușurat că ai aflat că tu, chiar dacă timp de 3 ani te-ai jucat și te-ai uitat la seriale, ai experiență! Spor la scris și #FieCa inspirația să fie de partea ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentează