Toți studenții acumulează frustrări în timpul facultății și se întreabă de ce nu se lasă de ea și își găsesc un loc de muncă. De asta suntem noi aici, să îți spunem de ce nu trebuie să alegi intre facultate si loc de munca/internship, ci să le alegi pe amândouă. Bineînțeles, încurajăm un job care să te pregătească pentru viitoarea ta carieră. 

Dacă te axezi exclusiv pe facultate și scopul tău este să ai note mari, s-ar putea să ai probleme după absolvire, pentru că nu o să ai destulă experiență profesională. Dacă îți găsești un job full-time și fără program flexibil, s-ar putea să neglijezi facultatea și să consideri că nu mai ai nevoie de ea pentru că ești bine plătit la acel moment. În concluzie, cea mai bună variantă este să găsești un job de 4 ore pe zi sau cu program flexibil și să ai timp să îți îndeplinești și sarcinile pentru facultate. 

Iată câteva motive pentru care să urmezi o facultate și un job/internship în același timp:

1. Acumulezi experiență profesională pe baza cunoștințelor învățate la facultate

Oh, sfânta experiență profesională. Nu există articol în care să nu fie menționată. Tocmai pentru că reprezintă unul dintre cele mai importante criterii de angajare. Iar cea dobândită în timpul facultății este mai sfântă decât toate, pentru că dă dovadă de implicare și dorință de a învăța din partea studentului.

2. Înveți să îți organizezi timpul

Este evident faptul că un job și o facultate urmate în același timp nu pot fi duse la bun sfârșit dacă nu reușești să te organizezi. Poți întreba pe oricine care a trecut prin această experiență și îți va spune că fără un program respectat nu poți face față. Astfel, ești obligat să nu mai pierzi atât de mult timpul și să ai o limită clară între muncă și timp liber.

3. Ai cele mai mari șanse să descoperi exact ce îți place din tot ce înveți la facultate

Chiar dacă te-ai gândit sau nu ce carieră vrei să urmezi, îți vei da seama dacă ești făcut pentru ceea ce îți dorești doar odată ce ajungi să lucrezi propriu-zis. Astfel, dacă îți place domeniul în care ai ales să activezi, vei putea continua să te dezvolți și să devii cel mai bun. Dacă nu ți se pare că e potrivit pentru tine, poți căuta alte oportunități până descoperi ceea ce îți place. Nu-ți face griji, vei găsi cariera care ți se potrivește la momentul potrivit! 🙂

4. Devii mai independent din punct de vedere financiar 

Dacă beneficiezi și de un salariu, vei reuși să îți asiguri cel puțin banii de cheltuială. Asta înseamnă că nu mai trebuie să ceri atât de mulți bani părinților tăi. În plus, vei percepe altfel valoarea banilor și vei avea mai multă libertate asupra lor.

Îți propunem un alt articol care îți oferă mai multe motive pentru care să aplici la un internship atunci când ești student.  

Ești pregătit să faci primul pas spre cariera mult visată?

Înscrie-te acum și noi te anunțăm când te poți bucura GRATUIT de toate beneficiile oferite de StudentPath:

1.965 de studenți s-au înscris deja.

Poate fi dificil să lucrezi și să urmezi o facultate în același timp. De aceea ai nevoie de câteva reguli de care trebuie să ții cont ca să faci față:

1. Urmează un program clar

La începutul fiecărui semestru, odată ce primești noul orar, programează-ți orele de muncă astfel încât să poți ajunge cât mai des la facultate, mai ales la orele unde prezența este obligatorie. Odată ce ți-ai făcut un program, vorbește cu șeful tău ca să ajungeți la un program de comun acord. 

2. Nu te lăsa distras de telefon 

Studiile arată că unii români își verifică telefonul de 200 de ori pe zi. Îți dai seama cât de mult timp irosești atunci când ești distras din 2 în 2 minute de către telefon? Încearcă să ții internetul închis atunci când ai de lucru. Astfel, vei termina mai repede treaba și vei avea suficient timp liber.

3. Nu te neglija pe tine însuți

S-ar putea să ai impresia că îndeplinirea sarcinilor pentru job și facultate e cel mai important lucru din lume. Cu toate acestea, nu trebuie să ajungi să-ți neglijezi orele de somn și mesele zilei. Dacă faci asta, o sa ajungi să nu te mai poți concentra la capacitatea maximă, vei fi mereu extenuat și îți va scădea imunitatea.

facultate si loc de munca 14. Nu te ocupa de mai multe lucruri în același timp

Trebuie să îți stabilești o ordine a priorităților, pentru a acorda fiecăreia atenție. Dacă te ocupi de mai multe proiecte în același timp, s-ar putea să nu te poți axa cum trebuie pe fiecare în parte. 

 

Dacă nu am răspuns direct la întrebarea „Ce aleg între facultate si loc de munca?”, o spunem acum tare și răspicat: le alegi pe amândouă. Dacă nu reușești să faci față acestei combinații, în niciun caz nu renunța la facultate. Un job bine plătit acum nu îți oferă stabilitatea pe care ți-o poate oferi o diplomă mai încolo. În curând, vei putea să găsești pe platforma StudentPath internship-ul sau job-ul perfect pentru tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentează