Cu siguranță ți-ai proiectat la un moment dat o imagine despre cum va arăta viața ta ca adult. „Ce vrei să te faci când o fii mare”, mașina și casa visurilor tale sau călătorii în jurul lumii, totul e stabilit fără să-ți pese de bani.

Odată cu facultatea apar și primele decizii pe care trebuie să le iei cu privire la viitorul tău. Te gândești la rezultatele pe care vrei să le obții, dar nu și la pașii pe care trebuie să-i urmezi. Vrei să lucrezi la Google, dar nu te implici în nimic mai mult decât cursurile de la facultate. Vrei să te înscrii la un internship ca să folosești cunoștințele teoretice învățate, dar parcă niciodată nu e momentul potrivit. Sunt mulți studenți care folosesc diferite scuze ca să amâne aplicarea la acesta. 

Astfel, am adunat cele mai comune și fără sens scuze invocate de studenți. Dacă scuzele tale se regăsesc printre acestea, e timpul să renunți la ele și să aplici la primul tău internship.

1. „Nu am timp acum, sunt prea ocupat. ” 

PS: scuză acceptată numai pentru studenții la medicină. 

Hmm, dacă nu te afli în categoria menționată anterior, ce anume îți ocupă chiar tot timpul? E normal să-ți fie greu să-ți organizezi viața în primul semestru de facultate. Însă încet-încet, trebuie să-ți găsești un ritm care să-ți permită mai mult decât rutina standard somn-mâncat-mers la facultate-mâncat-party-somn. Ca să nu ajungi în situația neplăcută de a primi refuz după refuz când îți cauți un job după absolvire, trebuie să-ți pregătești terenul cu experiență profesională din belșug încă din timpul facultății. Astfel, îți recomandăm să aplici la un internship chiar dacă ai impresia că nu e momentul potrivit (pentru că mereu vei crede asta). Dacă vei fi acceptat, cu siguranță vei reuși să te ocupi de toate (mai puțin de Netflix and chill bineînțeles). 


via GIPHY

2. „Nu știu să scriu un CV/ nu am ce să scriu în CV. ”

Dacă această scuză te oprește să aplici la un internship, astăzi este ziua ta norocoasă! Ai ajuns pe cea mai potrivită pagină care este dispusă să te ajute. Mulți studenți se confruntă cu această problemă, mai ales dacă nu deții încă toate aptitudinile pe care postul la care vrei să aplici ți le cere. Dar ce aptitudine este mai apreciată decât dorința de a învăța și dedicarea pentru acel post, mai ales când este vorba despre un internship? Corect, depășirea momentului de „nu pot și nu știu” și începutul unei scurte documentări despre cum să scrii un CV de succes. Îți recomandăm acest articol foarte util cu aptitudini care pot înlocui experiența profesională, sau acest articol care prezintă câteva elemente esențiale ale unui CV reușit.


via GIPHY

3. „Nu vreau să lucrez pentru o corporație. Vreau să fiu eu propriul meu șef.”

Întrebarea reală este: cine nu ar vrea asta? Cu toții visăm să ne petrecem zilele pe o plajă exotică, dând din când în când câte un telefon cu ordine. Dar atâta timp cât nu te naști în familia Kardashian sau copilul lui Beyoncé, ai mult de lucru până să ajungi la nivelul acela. Dacă citești biografiile milionarilor self-made, vei observa că niciunul nu a așteptat să-i cadă banii din cer, ba din contra, au muncit mult mai mult decât te aștepți. Un internship reprezintă o ocazie foarte bună să cunoști oameni experimentați în domeniul în care vrei să excelezi și îți oferă oportunități pe care nu le poți obține de unul singur. Așadar, să coborâm puțin cu picioarele pe pământ și să facem „compromisul de a suporta” un șef de la care avem ce învăța.


via GIPHY

Ești pregătit să faci primul pas spre cariera mult visată?

Înscrie-te acum și noi te anunțăm când te poți bucura GRATUIT de toate beneficiile oferite de StudentPath:

1.968 de studenți s-au înscris deja.

4. „Am găsit un internship, dar e neplătit și nu vreau să fac voluntariat.”

Cam multe pretenții din partea unui student care aplică pentru prima dată la un internship, nu crezi? Până la urmă, scopul unui internship nu este de a produce bani, ci de a acumula experiența de care ai nevoie pentru a avea mai târziu cariera visată și stabilitatea financiară pe care ți-o dorești. Un internship neplătit nu este doar neplătit și atât, ci vine cu o multitudine de beneficii: experiență, organizare a sarcinilor și timpului, conexiuni profesionale și multe altele. Aruncă o privire peste acest articol care prezintă câteva motive pentru care să nu spui nu unui internship neplătit.  

internship neplatit

5. „Nimeni nu o să mă angajeze.”

Cine sau ce te-a făcut să ajungi la concluzia asta? Doar pentru că ai fost refuzat în trecut sau consideri că nu ești destul de pregătit pentru un post anume, nu înseamnă că nu poți să încerci. Ambiția și încrederea sunt ingredientele principale pentru a demonstra angajatorului că ești aplicantul ideal. Ca să-ți îmbunătățești părerea despre tine, începe cu câteva schimbări în viața de zi cu zi. Nu mai pierde timpul (știm, e greu la început, dar nu imposibil). O să ajungi să nu mai poți sta degeaba. În plus, privește lucrurile dintr-o perspectivă mai pozitivă și lucrează la punctele tale slabe. Vom dezbate pe larg acest subiect cu altă ocazie, într-un viitor articol.  

Dacă ai impresia că nu stăpânești destul de bine cunoștințele teoretice, ce zici să te apuci de un curs online? Astfel te vei pune la punct cu teoria și vei fi pregătit să răspunzi la posibilele întrebări tehnice pe care le vei primi la interviu. Nu vrem să părem că le știm pe toate, dar avem încă un articol care îți oferă niște variante de cursuri online pe domeniul IT.


via GIPHY

6. „Nu îmi place niciun internship disponibil acum.”

Acest motiv este unul destul de justificat dacă se întâmplă o dată. Dar dacă devine o obișnuință ca la fiecare căutare să nu găsești nicio opțiune potrivită pentru tine, poate ar trebui să mai lași și de la tine. Nu există internship-ul perfect așa cum nu există mai nimic perfect pe lumea asta (nu și dacă citești acest articol în timpul pandemiei de coronavirus). Probabil multe lucruri pe care le considerai banale, acum ți se par perfecte. Deci, încearcă să devii mai flexibil și să te adaptezi cerințelor internship-ului. Astfel, la o discuție cu angajatorul, vei putea să-ți expui direct și câteva din dorințele tale. 


via GIPHY
Dacă ar fi să continuăm, am reuși să eliminăm orice scuză inventată vreodată de un student. Dacă te regăsești printre acestea, ei bine, știi ce ai de făcut. Concluzia este să nu stagnezi niciodată în poziția în care te afli. Încearcă să-ți crești constant așteptările pe care le ai de la tine însuți și profită de oportunitățile care se ivesc. Echipa StudentPath îți stă la dispoziție cu motivația de care ai nevoie și este alături de tine! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.