Probabil următorul scenariu îți sună cunoscut. Te-ai decis să te angajezi în domeniul care te pasionează și ți-ai creat un CV. Ai trimis chiar și scrisori de intenție către fiecare companie la care ai aplicat. Ți-ai dedicat zile întregi aplicând pentru posturile dorite și toate acestea în zadar. Nu ai primit niciun răspuns înapoi și începi inevitabil să te îndoiești de tine însuți. Consideri că nu ești destul de bun pentru acest domeniu și te întrebi: cum poți dobândi cei „3 ani de experiență” fără experiență?

Din fericire, nu ești primul student sau proaspăt absolvent care se confruntă cu această problemă. Am pregătit 5 sfaturi pentru tine, sperăm noi mai puțin clișeice, care să te ajute să faci rost de experiența mult dorită prin alte moduri decât cele clasice:

1. Dezvoltă-ți „aptitudinile moi” (soft skills)

Pe lângă aptitudinile necesare domeniului în care vrei să aplici, există așa numitele „aptitudini moi” pe care mulți aplicanți uită să le specifice deoarece nu par atât de importante. Ei bine, acestea sunt esențiale în CV-ul celor care nu au o experiență profesională prea vastă. Este vorba despre aptitudinile de comunicare, vorbit în public, lucru în echipă, organizaționale sau de lider. Ai grijă să nu înșirui o listă interminabilă de astfel de calități, ci detaliază-le pe cele care te descriu cel mai bine. Ai putea scrie astfel: „aptitudini organizaționale-am organizat un eveniment de strângere de fonduri pentru o casă de copii”.

2. Obține certificări în domeniu și urmează cursuri care îți oferă cunoștințe noi

Într-un CV poți enumera o mulțime de cunoștințe și aptitudini, dar trebuie să convingi angajatorul că le ai înainte să fii chemat la interviu. Fie că urmărești tutoriale sau te-ai înscris într-un curs online, asigură-te că vei primi un certificat sau diplomă care să ateste faptul că tu stăpânești într-adevăr acele cunoștințe. Poți să urmezi cursuri online în foarte multe domenii, cum ar fi: Google Atelier Digital (în marketing), FasttrackIT (în IT) sau Academia de HR (în Human Resources). De asemenea, există și alte cursuri online în aceste domenii, și nu numai, disponibile gratuit sau contra cost pe Udemy, SkillShare or Docebo. Aici poți găsi mai multe materiale foarte utile.


Ești pregătit să faci primul pas spre cariera mult visată?

Creează-ți cont, îmbunătățește-ți abilitățile și obține poziția dorită

3. Aplică la un internship sau alege să fii voluntar în cadrul companiei la care vrei să lucrezi

Da, da, am promis că îți vom oferi niște sugestii care să te ajute să înlocuiești experiența, dar un internship sau program de voluntariat este esențial pentru punerea în aplicare a cunoștințelor și aptitudinilor pe care susții că le ai în CV. Chiar dacă aceste opțiuni nu te răsplătesc financiar, îți oferă alte avantaje care joacă un rol esențial mai târziu, când vrei să te angajezi. Îți arată dacă îți place cu adevărat să lucrezi într-un anumit domeniu, te ajută să aplici tot ce ai învățat și îți oferă o experiență pe care numai practic o poți dobândi.

4. Cunoaște cât mai multă lume și creează o agendă cu persoane care te pot ajuta

Participarea la evenimente, workshop-uri și conferințe sau urmărirea activității persoanelor influente din domeniul de interes îți poate aduce multe beneficii. Aceste metode te pun în legătură directă cu persoane care îți pot deveni mentori, îți oferă sfaturi sau chiar te recomandă mai departe pentru job-ul mult dorit. Ai mare grijă să nu devii prea insistent, experții nu au mereu timp să stea la dispoziția ta, dar încearcă să cunoști cât mai multe persoane care consideri că ar avea o amprentă pozitivă asupra carierei tale. Pentru asta, asigură-te că profilul tău de LinkedIn este complet.

5. Fii tu însuți și spune numai adevărul în CV-ul tău

Tentația de a scrie aptitudini în CV pe care nu chiar le ai este mare, din dorința de a impresiona și de a părea candidatul ideal pentru post. Poți avea un CV mai bun și poți impresiona angajatorul prin metodele menționate mai sus. Dezvoltă fiecare calitate, vorbește despre implicarea ta și evidențiază cât de mult îți dorești să faci parte din echipă. Astfel, CV-ul tău va avea șanse să fie mai complet decât un CV al unei persoane care are 3 ani de experiență profesională.

Acestea sunt câteva sfaturi pe care le considerăm esențiale în îndeplinirea scopului oricărui student: găsirea job-ului ideal. Este vorba de multă muncă la început, dar te asigurăm că există luminiță la capătul tunelului. Sperăm că ți-am răspuns la întrebarea aparent absurdă: cum poți dobândi experiență fără experiență. Echipa StudentPath este alături de tine și îți asigură toate resursele pentru a te ajuta să ai job-ul mult visat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentează