Cu siguranță ai devenit familiar cu voluntariatele încă din liceu. Nu știai exact de ce sunt importante, ci doar că te vor ajuta pe viitor și în plus, era timp petrecut cu prietenii tăi. Însă, ele înseamnă mai mult de atât, fiind esențiale pentru un CV complet care să îți deschidă cât mai multe oportunități de angajare. Astfel, în calitate de student, ar trebui să consideri voluntariatele ca o parte esențială a dezvoltării tale.
În continuare, îți vom prezenta câteva locuri unde poți să devii voluntar și care sunt extrem de utile atât pentru dezvoltarea ta personală, dar și pentru cea profesională.
1. Organizații studențești
Indiferent de facultatea la care studiezi, ai posibilitatea sa te înscrii în diferite organizații create special pentru reprezentarea drepturilor și intereselor unor facultăți sau ale întregii universități.
Pe plan personal, acestea te pot ajuta enorm în special în primul an de facultate, atunci când ai schimbat complet mediul, nu cunoști pe nimeni și ești extrem de confuz cu tot ce se întâmplă în jurul tău. În acest caz, o organizație studențească este locul perfect să cunoști oameni noi, să socializezi și să ai parte de cele mai reușite petreceri din perioada studenției. În plus, ai ocazia să călătorești prin toată țara participând la diferite proiecte, să ieși din zona ta de confort, să înveți să îți învingi emoțiile și timiditatea și să faci parte dintr-o familie.
Pe plan profesional, organizațiile studențești sunt locul unde poți să descoperi la ce ești bun cu adevărat. Departamentele unei astfel de organizații sunt asemănătoare cu departamentele unei companii, având șansa să te dezvolți în direcția dorită. În acest fel vei bifa și experiența în CV-ul tău. În plus, ai ocazia să cunoști multe persoane importante și să îți creezi conexiuni pe care le poți folosi pe viitor în cariera ta. Să nu mai menționăm și aptitudinile moi (soft skills) care sunt atât de importante pentru portofoliul tău și pe care le poți dobândi doar prin voluntariat.
2. Organizații non-guvernamentale
Acestea adună cele mai mari comunități de voluntari și sunt mereu în căutare de tineri care aduc un aer proaspăt organizației. În România există numeroase ONG-uri atât internaționale, cât și naționale care abordează domenii, precum cel al sănătății sau al educației. Toate acestea au însă un scop comun, acela de a ajuta oamenii mai puțin norocoși și de le oferi șansa către normalitate. Cele mai cunoscute ONG-uri care permit tinerilor din toată țara să se înscrie sunt AIESEC, Crucea Roșie, Salvați Copiii sau BEST.
Pe plan personal, ONG-urile îți oferă în primul rând satisfacția de a ajuta oamenii defavorizați. Dacă ești genul de persoană căreia îi place să iasă din mulțime și care vrea să contribuie la schimbarea lucrurilor, aici este locul tău. Vei avea ocazia să lucrezi cu persoane care au aceleași viziuni ca tine și vei aduce un plus de calitate în viața altor oameni. Și aici vei învăța să îți învingi temerile deoarece este nevoie de mult curaj ca să îți susții cauza și punctul de vedere.
Pe plan profesional, participarea în cadrul unui ONG este extrem de atrăgătoare într-un CV deoarece arată dorință de implicare, inițiativă și aptitudini de comunicare foarte bune. Există organizații precum AIESEC care îți dezvoltă aptitudinile de leadership și care îți oferă șansa să participi la internship-uri în nenumărate domenii de activitate. De asemenea, în calitate de voluntar ai o libertate mult mai mare de exprimare, ceea ce înseamnă că poți implementa proiecte de la 0, poți organiza evenimente și pune în practică idei mult mai ușor decât la un loc de muncă.
Ești pregătit să faci primul pas spre cariera mult visată?
Creează-ți cont, îmbunătățește-ți abilitățile și obține poziția dorită


3. Internship-uri
Multe companii oferă posibilitatea studenților să facă practică în cadrul acestora în calitate de voluntari. Avantajul principal al acestui tip de voluntariat constă în faptul că se poate echivala cu practica pe care majoritatea facultăților o cer.
Pe plan personal, principalul avantaj este dobândirea simțului responsabilității. Fiind înconjurat de profesioniști, trebuie să te ridici la nivelul așteptărilor acestora și să îți duci sarcinile la bun sfârșit. În plus, vei învăța să îți organizezi timpul astfel încât să poți echilibra orarul facultății cu programul de lucru, să îți expui punctul de vedere și să accepți orice fel de feedback ca fiind unul pozitiv.
Pe plan profesional, internship-urile sunt calea cea mai sigură către obținerea locului de muncă dorit. Acestea îți permit să descoperi ceea ce îți place cu adevărat și să te îndrepți spre o carieră de succes. Chiar dacă uneori nu ești răsplătit financiar, un internship îți asigura la fel de multă experiență profesională precum un loc de muncă plătit. În plus, la finalizarea contractului de voluntar, poți devenii angajat cu acte în regulă și astfel poți începe să lucrezi într-o echipă pe care deja o cunoști și în care te-ai acomodat.
4. Festivaluri și evenimente
Este probabil tipul de voluntariat care sună cel mai bine pentru studenți. Ce îți poți dori mai mult decât să mergi gratuit la Untold, Neversea, Electric Castle, Comic Con și alte sute de evenimente din întreaga țară?
Pe plan personal, este imposibil să nu găsești un festival sau eveniment care să nu te pasioneze. Dacă nu ai bugetul necesar să participi, există mereu posibilitatea să fii voluntar și să interacționezi în mod direct cu organizatorii și invitații. Este tipul de voluntariat cu cea mai mare doză de distracție, ai ocazia să întâlnești artiștii personal și odată acceptat, vei rămâne mereu în vizorul organizatorilor.
Pe plan profesional, este un avantaj foarte mare în CV deoarece participarea la festivaluri și evenimente în calitate de voluntar arată faptul că poți lucra sub presiune, ești multitasking și faci față unui volum mare de muncă. De asemenea, înveți să lucrezi în echipă și să comunici ca un profesionist, calități esențiale căutate de angajatori.
În concluzie, voluntariatul este esențial pentru angajare, la fel cum este și pentru dezvoltarea personală. Orice voluntariat ai alege este important în CV-ul tău și pentru a începe o carieră de succes. Pe lângă acest aspect, voluntariatele vin cu o mulțime de alte beneficii la pachet. Perioada liceului și a studenției sunt cele mai bune pentru desfășurarea acestor activități, deoarece tinerii sunt cei dornici să schimbe lumea. Înainte de a te decide să te angajezi, ia în considerare un program de voluntariat care te va ajuta să te depășești pe tine însuți.