Viața de student e complicată. Te înscrii la facultate, te trezești devreme în fiecare dimineață ca să participi la cursuri, respecți toate cerințele profesorilor, termini proiectele la timp, iei note mari la examene și atingi apogeul la licență, unde obții nota maximă. Apoi, când anii de studiu sunt pe sfârșite, te gândești să aplici la un loc de muncă. Bineînțeles, impui pretenții salariale destul de ridicate care să compenseze toate eforturile intelectuale din timpul studenției. Ce primești în schimb? Ești refuzat și începi să dai vina pe părinți, profesori, soartă că nu poți profesa în domeniul mult dorit. Întrebarea e: oare tu ai făcut chiar tot ce ți-a stat în putință? Cum ar fi fost dacă ți-ai fi folosit timpul într-un mod mai productiv și ai fi urmat un internship sau te-ai fi angajat cât timp erai student?

Iată 3 motive pentru care să urmezi un internship sau să te angajezi din timpul studenției:

Student punand in practica cunostintele invatate la facultate

1.Pui în practică ce ai învățat la facultate

Dacă urmezi o facultate, cu siguranță îți dorești să fii un specialist în domeniul pe care l-ai ales. Facultatea pune bazele teoretice, însă tot ea te îndreaptă spre diferite stagii de practică, fiind chiar o materie din programa universitară. Profesorii te ajută să asimilezi cunoștințele necesare punerii în practică a unei meserii, însă nu pot acționa în locul tău. În momentul în care alegi să îți investești timpul și energia doar în învățarea teoriei dintr-un anumit domeniu fără a o pune în practică e similar cu achiziționarea unui calculator pe care nu îl conectezi la Internet: îți oferă posibilitatea să realizezi lucruri inedite, însă te limitezi singur.

Totodată, contactul direct cu o meserie contribuie la dezvoltarea de noi abilități pe care nu le poți dobândi la facultate. Interacționezi cu specialiști care s-au confruntat cu diferite obstacole pe plan profesional și care au găsit niște soluții care ți-ar putea fi de folos când vei activa în domeniul pe care ei îl reprezintă. Fie că vorbim despre contabilitate, programare, marketing sau orice alt domeniu, un specialist în adevăratul sens al cuvântului e cel care a profesat meseria respectivă, a făcut greșeli, a învățat o lecție și a aplicat-o în proiectele viitoare.

Student independent financiar

2.Devii mai responsabil și independent financiar

Odată cu venirea la facultate, poate ai schimbat orașul, ți-ai făcut prieteni noi, ai dezvoltat o pasiune pentru anumite activități, iar toate aceste schimbări implică și o susținere materială considerabilă. Îți suni părinții, frații sau prietenii ca să le ceri o mână de ajutor, pentru simplul fapt că îți dorești să urmezi un curs de specializare sau pentru că tocmai a fost lansat un nou model de telefon pe care ai vrea să îl achiziționezi. Ca să eviți astfel de situații neplăcute, încearcă să aplici la un loc de muncă și să-ți câștigi singur banii. Pe lângă faptul că îți vei permite lucruri noi, poți investi banii respectivi în dezvoltarea ta personală, cumpărându-ți cursuri sau cărți de care ai nevoie. La urma urmei, pe lângă toate plăcerile de moment, trebuie să faci și investiții care să te ajute pe termen lung si care să te aducă mai aproape de îndeplinirea idealurilor tale profesionale.

Ești pregătit să faci primul pas spre cariera mult visată?

Înscrie-te acum și noi te anunțăm când te poți bucura GRATUIT de toate beneficiile oferite de StudentPath:

1.968 de studenți s-au înscris deja.

Ca o completare a independenței financiare, obținerea unui loc de muncă sau a unui internship în timpul facultății va avea un impact pozitiv asupra responsabilizării tale, prin prisma faptului că înveți să te pliezi după cerințele angajatorului, respecți îndatoririle date de managerii tăi, precum și termenele limită impuse de aceștia. Simțul responsabilității cu care te alegi în urma unui internship sau a unui loc de muncă, te ajută să fii mai disciplinat, să-ți setezi prioritățile mai atent și să-ți folosești timpul liber într-un mod mai productiv.Confirmarea ca domeniul ales este potrivit

3.Primești confirmarea că domeniul pentru care te pregătești ți se potrivește

E frumos să îți închipui că o să ai o anumită meserie, însă știi ce presupune meseria respectivă de fapt sau dacă ți se potrivește? Profesorii sunt pasionați de ceea ce predau, pentru că au practicat meseria despre care vorbesc. Lor li se potrivește perfect, dar s-ar putea ca tu să fi trăit într-o iluzie permanentă în anii de studenție. Astfel, dacă pui în practică ceea ce ai învățat, elimini orice dubiu și o să înțelegi de ce profesorii sunt atât de implicați când îți prezintă anumite subiecte. Ba mai mult, o astfel de confirmare te va determina să devii mai bun de la o zi la alta.

Principiul Ce nu știi nu te afectează nu funcționează în sfera profesională. Dacă ai ales o anumită facultate și îți dorești să urmezi o carieră în domeniul pentru care aceasta te pregătește, însă nu știi dacă partea practică îți aduce satisfacția pe care ți-ai imaginat-o, ar fi ideal să ajungi la această concluzie înainte să închei facultatea. Daca ești în anul II sau III de facultate și îți dai seama că nu te mai regăsești în ideile transmise de profesori, aplică la cât mai multe internshipuri, până descoperi o meserie care îți aduce satisfacții și care te motivează să fii într-o continuă ascensiune.

Așadar, oricât de ocupat ai fi în timpul studenției, nu uita că un internship sau un loc de muncă stabilesc mult mai clar cariera pentru care te pregătește facultatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.