Domeniul IT oferă de departe unele dintre cele mai căutate și bine plătite profesii atât din România, cât și din străinătate. Institutul Român de Statistică estimează că în România există la momentul actual aproximativ 125.000 de specialiști în IT și că mai este nevoie de încă 20.000 până la finalul anului 2021. Astfel, se explică numărul mare de posturi vacante și salariile cu mult peste medie.

Dacă ești tentat să lucrezi în acest domeniu, trebuie să știi că este unul complex și că există sute de limbaje de programare. Indiferent dacă ești deja student în domeniul IT sau dacă dorești să te reprofilezi, acest articol este menit să îți ușureze treaba și să îți deschidă drumul spre succes.

Ți-am pregătit o listă cu 7 limbaje de programare pe care trebuie să le cunoști ca să îți începi cât mai repede cariera în IT. De asemenea, fiecare limbaj de programare vine cu cele mai utile cursuri și certificări gratuite pe care le poți urma online. 

1.JavaScript

Este baza web development-ului și rămâne în continuare printre primele preferințe ale dezvoltatorilor software. Împreună cu HTML și CSS, este folosit în primul rând pentru front-end web development și are avantajul că este un limbaj ușor de învățat pentru începători, deoarece nu necesită instalarea unui program. Dacă ești în căutarea unui post de JavaScript developer sau front-end developer, acest limbaj trebuie să reprezinte o prioritate pentru tine.  

Cele mai bune și utile cursuri online de JavaScript:

via GIPHY

2.Python 

A devenit unul dintre cele mai folosite limbaje de programare în back-end web development și continuă să crească în popularitate. Și acesta are o sintaxă simplă și este ușor de învățat pentru începători. Dacă ajungi să cunoști acest limbaj, vei avea posibilitatea să aplici pentru job-uri ca software engineer, python developer, data engineer sau research analyst, în domenii de viitor precum artificial intelligence, data science și machine learning. 

Cele mai bune și utile cursuri online de Python:

via GIPHY

3. Java

Este cel mai folosit limbaj de programare, rulând pe mai mult de 7 miliarde de dispozitive în întreaga lume. Se folosește în special pentru dezvoltarea conținutului web, mobile web development (este baza sistemului de operare Android) sau servere web. Limbajul este puțin mai complex pentru începători, dar cunoașterea acestuia reprezintă un avantaj deoarece piața de muncă duce lipsă de programatori java.

Cele mai bune și utile cursuri online de Java:

java logo

Ești pregătit să faci primul pas spre cariera mult visată?

Înscrie-te acum și noi te anunțăm când te poți bucura GRATUIT de toate beneficiile oferite de StudentPath:

1.968 de studenți s-au înscris deja.

4. C și C++

Limbajul de programare C este printre primele apărute și chiar dacă el însuși nu mai este atât de folosit în ziua de azi, pentru cei care îl cunosc este mult mai ușor să învețe limbaje mai avansate, precum JavaScript, Java sau C#. C este mai dificil de învățat pentru începători, dar piața de muncă este în căutarea de programatori C în domenii precum game development și systems programming. 

C++ este o versiune actualizată a limbajului C. Este folosit pentru aplicații pentru desktop sau jocuri cu grafică complexă, deci acest limbaj de programare este esențial de cunoscut dacă vrei să lucrezi ca developer în industria de gaming. 

Cele mai bune și utile cursuri online de C și C++:

via GIPHY

 5. C# (C sharp)

Este un limbaj de programare derivat din C++ și creat ca și competitor pentru Java. Cu ajutorul C# se creează aplicații pentru Windows, aplicații web dar și mobile. Este foarte utilizat în crearea aplicațiilor în framework-ul .NET. Astfel, dacă ajungi să cunoști acest limbaj vei avea numeroase oportunități în carieră. 

Cele mai bune și utile cursuri online de C#:

C# logo

6. PHP

Este un limbaj de programare special creat pentru web development, fiind extrem de util în crearea de site-uri în WordPress sau alte platforme open-source. Unii developeri sunt de părere că PHP este un limbaj depășit, dar acesta este în continuare folosit inclusiv de Facebook, Yahoo sau Wikipedia, fiind simplu, eficient și rapid. În plus, este în continuare căutat în România.

Cele mai bune și utile cursuri online de C#:

php logo

7. Swift

Nu a auzit atât de multă lume de el, deoarece nu este menționat în toate topurile. În schimb, este considerat extrem de util pe viitor, fiind limbajul de programare creat de Apple și compatibil cu sistemele de operare și framework-urile sale. Acesta este ușor de învățat pentru începători, fiind similar cu Python. Dacă vrei să dezvolți software-uri și aplicații pentru Apple, Swift este limbajul care îți oferă posibilitatea de angajare ca iOS developer. 

Cele mai bune și utile cursuri online de Swift:

swift logo

 

Acestea sunt cele mai importante limbaje de programare pentru o cariera IT. Ele au fost selecționate pe baza a mai multor criterii: cele mai utilizate la momentul actual, cele mai căutate pe piața de muncă românească și cele care vor fi căutate pe viitor. Este important să le alegi pe cele care te pregătesc să aplici în domeniul care te interesează, astfel încât să poți aprofunda cunoștințele necesare job-ului dorit. Echipa StudentPath adaugă constant materiale utile pentru viitorii specialiști IT. Înscrie-te gratuit și vei primi resurse care te vor ajuta să îți începi cariera mult visată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.