Mai devreme sau mai târziu, cu siguranță o să te afli în fața unui monitor ca să îți scrii CV-ul. Și fie că ai găsit un dream job sau doar vrei să fii pregătit pentru perioadele de recrutare, CV-ul este primul pas către o carieră de succes. Este cartea ta de vizită și coperta după care te vor judeca persoanele de la HR, deci este un element destul de important și care definește statutul tău ca potențial angajat. Realizarea CV-ului presupune mai mulți pași:

  1. Te entuziasmezi și sari în sus de bucurie că în sfârșit ai găsit un job care să ți se potrivească mănușă (acest pas este opțional, nu musai).
  2. Deschizi 10 tab-uri cu exemple de CV-uri și aștepți să te inspire.
  3. Începi să ai 5 crize existențiale pe minut.
  4. Cauți articole pe Internet sau ceri sfaturi de la prietenii care au experiență în a trimite 10 CV-uri pe zi.
  5. Începi să scrii la CV și să cauți greșeli. Și să cauți greșeli. Și să cauți greșeli. Da, te-ai prins. Să cauți greșeli.*

 

Acele greșeli care după fiecare examen național sunt date la TV  și se numesc metaforic perle. Haha, cum să scrii așa ceva? Râdem, glumim, ai pentru o perioadă de timp material pentru meme, dar situația este destul de tristă. Mai ales atunci când perlele de la BAC te urmăresc și când scrii CV-ul. Nu știm ce traume ai avut și dacă te-au marcat pe viață, dar să sperăm că nu e cazul. Și cum toată viața omul din greșeli învață, iată ce perle au luat naștere în CV-urile altora pentru ca tu să NU le faci!

*cu cât cauți mai mult o greșeală, cu atât scad șansele de a o găsi, în special când vine vorba de litere în plus sau minus care apar pur din lipsa de atenție.

1. Omul care în CV e multi-tasking

E ok, știm că în facultate se fac n materii din n domenii diferite, dar când vine vorba de un job, treburile stau total diferit. Pe scurt, dacă vrei să aplici la job-uri diferite, indicat este să ai câte un CV pregătit pentru fiecare. CV-ul universal îți poate scuti, într-adevăr, mult timp. Însă nu te va ajuta să îți atingi țelurile. Ai timp la interviu să demonstrezi în câte domenii te descurci, dar nu folosi CV-ul în acest scop.

 

2. Omul care NU e grammar nazi

Nu îl putem condamna că a lipsit la orele de română. Poate omul e priceput în domeniul tehnic și nu le are deloc cu metaforele și cu scrisul în general. Acesta poate fi și cazul tău, însă regulile gramaticale sunt un MUST în ceea ce privește un CV de nota 10. Cu un i în plus sau în minus, cu spațiu sau nu după virgulă, cu sau fără cratimă… de această dată nu mai merge așa. Roagă pe cineva să îți verifice CV-ul înainte să îl trimiți la firme. Nu te ajută doar să descoperi micile greșeli, ci vei primi și un feedback din partea unei persoane apropiate care va conta într-o oarecare măsură. În plus, poate te ajută și acest tool.


Ești pregătit să faci primul pas spre cariera mult visată?

Înscrie-te acum și noi te anunțăm când te poți bucura GRATUIT de toate beneficiile oferite de StudentPath:

1.968 de studenți s-au înscris deja.

3. Omul pentru care English is my passion

Pe modelul fitness is my passion, după 10 seriale urmărite maraton cu subtitrare în engleză tinzi să crezi că ai atins nivelul C2 la engleză. Și aici nu vorbim despre greșeli minore de spelling (nu că ele s-ar tolera, dar sunt mai ușor de digerat și de trecut cu vederea), ci despre greșeli de tipul I having diplomas. Oare ce o fi vrut să zică poetul? Să fie vorba despre o metaforă? Încearcă să nu reinventezi o limbă străină și cere ajutor dacă simți că te-ai blocat.

 

4. Omul care e storyteller în CV

Ei bine, orice moment din viață va fi ilustrat în CV. De la nota primită la naștere până la ultima notă primită la examen în facultate, toate iau forma unei povești. Povești care se întind mult peste o pagină și care ar putea fi structurate pe capitole, dacă nu chiar pe volume. Hobby-urile sunt și ele importante, dar că ai plimbat câinele în vreme de carantină de 7 ori pe zi și ai ieșit de câteva ori fără declarație nu constituie un interes pentru recrutor. Nu da spoilere în CV și păstrează poveștile pentru interviu, când ți se va da ocazia să te prezinți.

 

5. Omul care vrea neapărat job-ul

O să sune ca reclamele de la teleshopping. Eu sunt candidatul ideal! Luați-mă sau o să regretați! Eu pot face schimbarea! Și de cele mai multe ori, acesta este și omul care trece în CV mai mult decât poate. Și cu puțin noroc, reușește cumva și la interviu să demonstreze acele lucruri. Din nou, problema apare când va fi pus față în față cu task-urile de la locul de muncă și nu va fi cu final fericit această poveste. Ce trebuie tu să știi din această situație este să nu minți și să nu cauți să faci CV-ul cât mai pompos. Sooner or later o să iasă la iveală ceea ce știi cu adevărat să faci, așa că nu te ascunde în cuvinte de dragul de a te angaja.

Dacă ți se par scenarii desprinse din cărțile SF, specialiștii HR sau care au primit la viața lor CV-uri îți pot confirma acest lucru. Important este să ai în vedere niște reguli de bază și dacă nu știi de unde să te apuci când scrii CV-ul, poți începe să studiezi greșelile pe care trebuie să le eviți. Apoi îți cauți surse de inspirație și îți dai silința să nu scoți și tu perle că deja o fac alții pe la examene. Ei de ce să apară la televizor și tu nu? Prin urmare, spor la scris și cere ajutor oricând ai nevoie pentru a evita astfel de greșeli și pentru a primi feedback înaintea unui interviu.

P.S: dacă încă nu te-ai înscris pe site, acum e momentul. Accesează formularul, iar noi te ajutăm să îți scrii CV-ul care te va pune în valoare.
P.S.S: poate îți vei găsi inspirația în acest video:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.