Facultatea online a însemnat la început un chin pentru profesori și un vis devenit realitate pentru studenți. Ce putea fi mai frumos decât să te trezești cu 5 minute înainte de curs/seminar (sau chiar deloc) și să îl lași pe profesor să vorbească singur? Corect, sesiunea online care nu avea cum să meargă prost atâta timp cât puteai să cauți orice pe Internet. Dar profesorii s-au prins cum stă treaba și au luat măsuri de siguranță. S-au pregătit cu camere, microfoane, examene grele sau alte tehnici care să le facă viața mai grea studenților.

Ei bine, nici studenții nu s-au lăsat mai prejos. Au inventat și ei tehnici noi de supraviețuire în sesiunea online. Practic, s-a ajuns la un război al tacticilor între cele două tabere. Studenții au început să învețe mai degrabă metode de copiat decât cursurile pentru examen. Așa am adunat cele mai interesante lucruri pe care le-au învățat aceștia în urma unei sesiuni mai puțin obișnuite:

1. Poți copia, dar nu ai ce să copiezi

Această sesiune online a demonstrat capacitatea profesorilor de a anticipa ce urmează să facă un simplu student care are ocazia să copieze prin atâtea metode. La prima vedere, Ctrl F sau copiuțele plasate strategic prin cameră îți asigură promovarea examenului fără probleme. Asta dacă și ai ce să copiezi. Când profesorii au decis  nu vor lăsa studenții  copieze, aceștia s-au asigurat  răspunsul e imposibil de găsit chiar și cu întreg cursul în față. Sau, mai rău, ți-au oferit cursurile în format imagine, imposibil de convertit într-un format mai accesibil. Așa ajungi fără să vrei să îți citești tot cursul în timpul examenului până găsești răspunsul corect.

sesiunea online2. Tehnicile de copiat au trecut la o versiune avansată

Până acum erau cunoscute câteva metode clasice pentru copiat (copiuțe, poze pe telefon, inspirație de la colegi). Sesiunea online a trecut această practică la un total alt nivel. Ai preferat să îți petreci timpul gândindu-te cum să copiezi relaxat la examen, mai degrabă decât să stai să înveți ore în șir. Astfel, examenele date împreună cu colegii au devenit o obișnuință,. La fel ca și laptopul așezat într-un anumit unghi pentru a putea citi liniștit copiuțele pregătite pe perete sau conferințele cu colegii mai mari care să îți rezolve problemele.

sesiunea online

3. Laptopul poate înlocui orice, dar nu poate fi înlocuit de nimeni

În tot acest semestru, laptopul a devenit cel mai bun prieten al tău. A fost alături de tine la bine și la rău, la petrecerile online cu prietenii, la cursuri și seminarii, dar mai ales la examene. I-ai auzit oftatul în miez de noapte, când lucrai la un proiect folosind un program solicitant. Ți-ai aranjat părul nepieptănat de zile bune în fața ecranului negru înainte să intri la un seminar, bineînțeles cu camera web oprită. Ba mai mult, a dat dovadă de loialitate și nu a cedat în fața celor 10 PDF-uri deschise și 10 tab-uri în perioadele stresante din sesiune.

sesiunea online

4. Deconectarea în timpul examenului doare mai tare decât indiferența persoanei iubite

Care sunt șansele să îți pice Internetul sau să se blocheze calculatorul fix în timpul examenului? În mod normal, extrem de mici. Dar de ce îți e frică nu scapi. Astfel, șansele să te deconectezi în timpul examenului nu sunt chiar atât de mici. Oricum, panica pe care o simți e similară cu cea pe care o ai atunci când nu îți simți telefonul în buzunar. Cireașa de pe tort vine atunci când profesorul îți amână examenul. Sau și mai rău, îți solicită o dovadă că ai fost într-adevăr într-o situație de genul ăsta (chiar nimeni nu îi mai crede pe bieții studenți?). Introducem această experiență în categoria „never again”.

sesiunea online

Ești pregătit să faci primul pas spre cariera mult visată?

Înscrie-te acum și noi te anunțăm când te poți bucura GRATUIT de toate beneficiile oferite de StudentPath:

1.965 de studenți s-au înscris deja.

5. Prietenii mai deștepți trebuie ținuți aproape

Nu încurajăm oportunismul extrem. Totuși, e bine să ții aproape în preajma sesiunii câte un prieten din fiecare domeniu sau care poate să te ajute când nu mai ai nicio speranță că te poți descurca singur la examen. Nu este cea mai etică alegere, dar vremurile grele cer măsuri disperate.

sesiunea online

6. Motivația nu este o noțiune abstractă, dar este greu de atins

Sesiunea online vine cu tot felul de provocări la pachet. Chiar dacă la început se punea egal între cursuri online și vacanță, după o săptămână ai realizat cât de valoros este acest timp pentru dezvoltarea ta personală și nu numai. Ai început să faci sport, să meditezi, dar cel mai important, ai început tot felul de cursuri care îți făceau cu ochiul încă din vremurile în care spuneai că nu ai timp. Și în ciuda faptului că motivația a venit în valuri, te-ai mobilizat și ai dus la bun sfârșit această perioadă obositoare și plină de stres.

sesiunea online

7. Părinții vor veni cu tine la cursuri, vrei nu vrei, inclusiv la sesiunea online

Acasă treburile stau diferit. De la mâncare pe săturate până la confortul propriei camere, toate te-au dus cu gândul la un sejur all inclusive într-o locație exotică. Inevitabil, mai auzeau din când în când și colegii tăi ce ți-a pregătit mama de mâncare dacă uitai microfonul pornit. De multe ori, după ce te întorceai de la baie, îi găseai pe ai tăi foarte atenți în fața ecranului la ce explica profesorul. Cred că putem să dăm și noi examenul la materia asta. În plus, tot ai tăi aveau grijă să te treacă pe lista de prezență. Ori scriau în chat pentru tine, ori te strigau panicați ca să vii repede să spui prezent. Mai grav era când se așeza pisica pe tastatură și dădea send la un mesaj indescifrabil. Totuși, găseai mereu o scuză pentru această situație.

sesiune

8. Visul de a merge în pijamale la facultate a devenit realitate

Ce poate fi mai frumos decât să deschizi ochii și să știi că toată ziua o vei petrece în pijamale? Dar să mai mergi și la cursuri așa? Ei bine, pandemia ți-a oferit în exclusivitate această șansă, iar școala online te-a scutit de tot timpul pierdut în fața oglinzii pentru ca tu să poți ieși prezentabil din casă. Îți mai rămânea doar să speri că nu vei fi nevoit să pornești camera și că poți rămâne astfel în anonimatul existenței. Însă, la examene fie ai scos pijamalele alea bune de la naftalină (destinate doar pentru petreceri și excursii), fie ai adoptat tehnica pijama jos, elegant sus. Oricum ar fi fost, comoditatea și-a pus în mod evident amprenta.

Cu multe provocări, atât studenții cât și profesorii au trecut cu bine peste sesiunea online impusă de pandemie, iar din toată această experiență putem să tragem două concluzii. Viața fără tehnologie ar fi aproape imposibilă. Iar, uneori, adaptabilitatea și creativitatea sunt mai importante decât cunoștințele ca să treci la o materie. Și în speranța ca din toamnă o să revină totul la normal, poți să îți trimiți în sfârșit laptopul în vacanță. E la fel de obosit ca tine și are nevoie de un moment de liniște. Nu degeaba face ca un avion 5 minute după ce îl deschizi. Tu cum te-ai adaptat la sesiunea online?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentează