Pe lângă CV, existența unei scrisori de intenție este esențială atât pentru tine, cât și pentru specialiștii în recrutare. Aceasta cuprinde interesul tău față de job-ul la care aplici și abilitățile pe care tu le ai. Practic, este un rezumat al carierei tale în care accentul cade pe ceea ce știi să faci cel mai bine. Dacă skill-urile tale sunt în concordanță cu cerințele angajatorului: bingo! Scrierea acestei scrisori de intenție te-a adus cu un pas mai aproape de cariera la care visezi de mult timp.

Ca să garanteze succesul, acest document trebuie să urmărească anumite reguli. În cazul în care scrierea unei scrisori de intenție (a.k.a. de motivație) nu te lasă să dormi noaptea, iată 5 sfaturi de care ai nevoie! Pregătește tastatura și cuvintele căci imediat vei afla cum poți să devii candidatul ideal!

1. Scrie corect și la obiect

În primul și în primul rând, ai grijă la greșelile de exprimare, gramaticale sau de ortografie. Cum spuneam și mai sus, scrisoarea este precum cartea ta de vizită. Nimeni nu va sta să descifreze ce a vrut să spună poetul când s-a referit la experiența din 2017. De asemenea, un aspect important este să NU depășească o pagină. Surprinde esențialul în câteva rânduri și nu te pierde în detalii de genul iubesc pisicile sau alte perle. Less is more!

 

2. Update periodic

Este bine ca din când în când să înlocuiești unele experiențe cu altele mai noi și mai relevante pentru poziție. De asemenea, textul unei scrisori de intenție trebuie să fie diferit pentru fiecare aplicație în parte. Chiar dacă acest lucru îți mănâncă din timpul de stat pe Netflix, angajatorul o să își dea seama că nu are în față o scrisoare universală, bună la orice, ci una dedicată exclusiv job-ului la care s-a aplicat.


Ești pregătit să faci primul pas spre cariera mult visată?

Înscrie-te acum și noi te anunțăm când te poți bucura GRATUIT de toate beneficiile oferite de StudentPath:

1.968 de studenți s-au înscris deja.

3. Mai puțin stand-up în cadrul unei scrisori de intenție

Să fii glumeț e o calitate. Să faci lumea să râdă e deja talent. Însă, când te adresezi unor persoane necunoscute și mai ai și un interes la mijloc, nu îți irosi talentul degeaba. Nu zice nimeni că trebuie să abordezi un stil sobru, care probabil nu te caracterizează, dar încearcă să nu exagerezi cu glumițele. În cadrul unei scrisori de intenție trebuie să pari profi și stăpân pe ceea ce zici, iar umorul ar trebui păstrat pentru momentele de după angajare.

 

4. Apelează la creativitate

În ziua de azi, toată lumea apreciază un strop de creativitate. Așa că nu ezita să îți exprimi crezul artistic în momentul în care aplici la un job. Acest punct este mai mult decât esențial atunci când alegi o poziție din cadrul industriei creative. Cum îți expui cuvintele și vizualul pe care alegi să îl folosești pot să facă diferența. Un extra tip în această direcție este să urmărești canalele de social media pe care postează compania. Așa îți vei da seama despre cât de mult poți profita de creativitate sau despre cât de standard trebuie să fie scrisoarea.

 

5. Experiența este cheia unei scrisori de intenție

Vorbește din experiența ta și nu din cea a colegului de cameră sau a părinților. Vorbește despre experiența pe care o consideri relevantă, iar faptul că ai schimbat un bec în camera de cămin nu știu în ce măsură poate să te ajute. Dacă ai făcut voluntariat, nu uita să povestești puțin despre ce ai făcut acolo (despre voluntariat am povestit și noi aici). Nu încerca să înflorești experiențe și să minți, specialiștii simt asta de la o poștă, iar în final toate vor fi în defavoarea ta. Ba mai mult, nu repeta informațiile din CV în scrisoare.

 

Acum că ai aflat că nu este vorba despre o scrisoare de tipul Dragul meu prieten, îți transmit salutări de pe însorita plajă din Eforie Nord!, realizarea unei scrisori de intenție nu ar mai trebui să îți dea bătăi de cap. Dacă respecți regulile de mai sus și ai și un CV de nota 10, șansele ca să fii angajat cresc considerabil! Și nu uita! Înscrie-te pe site ca să poți aplica mai repede decât ți-ai putea imagina la un internship. Spor la scris!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.